Nailner
Nailner > Korisni savjeti > Gljivične infekcije noktiju češće kod sportaša

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportaša

Autor članka
Jasmina Delalut, mag. inž. kem. inž.

Gljivična infekcija noktiju se zove onihomikoza. To je estetski problem, međutim pored neugodnog izgleda nokti inficirani gljivicama mogu izazvati bol kod hodanja te smanjiti sposobnost obavljanja nekih profesija i kvalitet života. Gljivična infekcija je stalan izvor bolesti koja se može prenijeti na susjedne nokte, a istovremeno se povećava i mogućnost pridruživanja dodatne bakterijske infekcije nokta.

Nokti se tokom sportske aktivnosti često povrijede

Bolest se vrlo često javlja kod sportaša. Oni puno vremena borave u sportskim papučama i često ozlijede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske papuče znače vlažnu okolinu koju gljivice vole. Pukotine u povrijeđenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mjesto za rast i razmnožavanje. Gljivične infekcije noktiju lakše i češće se prenose među sportašima jer oni vole hodati bosi u javnim prostorijama kao što su bazeni, sportske dvorane, garderobe i zajednički tuševi.

Što duže traje infekcija, više je noktiju inficirano

Infekcija obično započinje na jednom noktu, i to na njegovom bočnom rubu. Nokat može postati žućkastobijel, može se odvojiti od podloge i odebljati. Površina promijenjenog nokta se polako povećava. Što infekcija duže traje, više noktiju oboli. Na početku je gljivična infekcija nokta jedva vidljiva, a kako napreduje, mogu je pratiti bol u noktima za vrijeme hodanja i bavljenja sportskim aktivnostima te poteškoće kod nošenja obuće.

Tvrdokorna i dugotrajna infekcija – djelujte odmah

Gljivična infekcija je tvrdokorna i dugo traje. Vrlo je važno da preduzmete mjere čim primijetite prve promjene na noktima. Tretiranje i briga oko inficiranog nokta traje sve dok zdravi dio nokta ne preraste inficirani dio.

Da biste izbjegli gljivičnu infekciju noktiju, preporučuje se da se pridržavate ovih uputstava:

  • U javnim prostorijama ne hodajte bosi.
  • Ne posuđujte korištenu sportsku obuću.
  • U zajedničkim tuševima upotrebljavajte natikače; ne hodajte bosi.
  • Sportsku obuću često perite i dezinficirajte da biste spriječili razvoj i širenje gljivica.
  • Nakon sportske aktivnosti osušite sportske papuče prije nego što ih sljedeći put obujete.
  • Dezinficirajte ruke ako ste bili u kontaktu s osobom sa gljivičnim infekcijama noktiju.
  • Nakon upotrebe zajedničkih sportskih rekvizita operite ruke.

Sličan članak

Kupalište: idealna okolina za gljivične infekcije noktiju

Kao što nas privlače i razveseljavaju više temperature, tako i gljivice vole vlažnu i toplu klimu. Zato su bazeni idealna okolina za njihov rast i razvoj.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u:

  • apotekama
  • specijalizovanim prodavnicama