Nailner
Nailner > Korisni savjeti > 5 savjeta za zdrave nokte

5 savjeta za zdrave nokte

Autor članka
Jasmina Kokol

Uz samo nekoliko jednostavnih promjena u svom načinu života možete spriječiti gljivičnu infekciju noktiju koja može zahvatiti nokte na nogama i rukama. Pogledajmo nekoliko savjeta kako očuvati zdrave nokte i spriječiti gljivične bolesti. 

1. Nokte režite redovno i pravilno

Nije važno samo da redovno režete nokte nego i kako ih režete. Kod noktiju na nogama pazite da ih režete ravno, a sa strane lagano zaoblite samo ako bude potrebno. Predugi nokti se češće lome, a nepravilan rez nokta uzrokuje urastanje. Kod rezanja pazite da ne povrijedite kožicu oko noktiju i nikako je ne režite. Svoje turpije, škarice i kliješta ne dijelite s drugim osobama.

Slomljeni i urasli nokti uzrokuju bolove i neprivlačno izgledaju te je zbog toga pravilno formiranje izuzetno važno.

2. Pobrinite se za dovoljno često pranje

Redovna higijena obično je sama po sebi razumljiva, ali svakodnevno pranje nogu mnogi ne shvataju dovoljno ozbiljno. Budući da se preko dana na stopalima nakupljaju vrlo velike količine znoja, nečistoće i bakterija, važno je oprati ih svaku večer pod tekućom vodom gelom za tuširanje ili sapunom. Nemojte zaboraviti temeljito očistiti dijelove između prstiju gdje se bakterije najviše razmnožavaju. Zatim stopala dobro osušite.

Redovno pranje i temeljito sušenje važe i kod higijene ruku. Naročitu pažnju moraju obratiti osobe koje na poslu dolaze u kontakt sa šećerom jer ubrzava razmnožavanje i rast gljivica. Kod čišćenja stopala i ruku nemojte zaboraviti nježno očistiti nečistoću ispod noktiju, ali pazite da pri tom ne dignete površinu nokta iz ležišta nokta. 

3. Izbjegavajte vlažna stopala i dlanove

Budući da gljivice vole toplu i vlažnu okolinu, pri sprečavanju gljivične upale važno ih je izbjegavati. Ako vam dlanovi i stopala ostaju vlažni, povećava se rizik od infekcija izazvanih gljivicama. Zato ruke dobro osušite nakon pranja suđa, tuširanja, kupanja… Ako često kvasite ruke, upotrebljavajte kvalitetne zaštitne rukavice. Nakon svakog kvašenja stopala važno je da ih dobro osušite, a pri tom ne smijete zaboraviti dijelove između prstiju. 

4. Nosite obuću koja diše

Da biste smanjili znojenje nogu, neka čarape i cipele budu od prirodnih i prozračnih materijala. Najbolje je da upotrebljavate čarape od 100-postotnog pamuka jer će vam se u njima stopala manje znojiti, a pamučne čarape upit će vlagu i tako pomoći spriječiti stvaranje gljivične infekcije. Kad se čarape nakvase, što prije ih zamijenite čistim i suhim. Svoje čarape i cipele ne dijelite s drugim osobama. Cipele dobro prozračite i osušite prije nego što ih ponovo obujete.

Savjetujemo da imate po bar dva para službenih i sportskih cipela te ih mijenjate i tako nikad nećete obuti vlažne, preznojene cipele.

5. Oprezno u saunama, sportskim objektima i na javnim kupalištima

Buduću da su gljivične infekcije zarazne, prevencija je jako važna. Među osobama koje žive u istom domaćinstvu gljivice se mogu prenositi putem peškira, čarapa, papuča i druge obuće. Mogućnost prenosa infekcije je veća u javnim prostorijama gdje ima puno ljudi i vlage, što omogućuje preživljavanje gljivica, dakle u saunama, sportskim dvoranama, na kupalištima… Kada posjećujete te lokacije, preporučujemo vam da nosite plastične natikače, a prije odlaska dobro operite noge sapunom te ih temeljito obrišite i osušite.

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportaša

Oni puno vremena borave u sportskim papučama i često ozlijede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske papuče znače vlažnu okolinu koju gljivice vole. Pukotine u povrijeđenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mjesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u:

  • apotekama
  • specijalizovanim prodavnicama