Nailner
Nailner > Korisni savjeti > Gljivične infekcije kože i noktiju

Gljivične infekcije kože i noktiju

Autor članka
Nina Fridrih, mr. farm.

Čak 20 do 25% svjetskog stanovništva suočava se s gljivičnim infekcijama koje spadaju među najčešće bolesti.1

Infekcija se može prenijeti putem životinja zaraženih gljivicama ili zemlje, odnosno kontaktom među ljudima, a gljivice se najčešće zadržavaju na toplim i vlažnim površinama poput zajedničkih tuš kabina, bazena, lječilišta i sportskih objekata.

Gljivične infekcije su češće kod starijih osoba, dijabetičara, sportaša, bolesnika s karcinomom, bolesnika s poremećajima cirkulacije i perifernog živčanog sistema te kod bolesnika s oslabljenim imunološkim sistemom. Česte ozljede noktiju i stopala također povećavaju rizik od gljivične infekcije, naročito kod starijih osoba.

Gljivične infekcije kože i noktiju

Gljivične bolesti javljaju se na različitim dijelovima tijela, pogotovo na noktima, stopalima, naborima kože i područjima gdje je koža vlažna i topla. Za ta područja karakteristični su crvenilo i svrab.

Među najčešće bolesti spadaju gljivična infekcija stopala i noktiju. Infekcija može započeti kao promjena boje (bijela ili žuta) na slobodnom rubu nokta na nogama ili rukama. Ako se gljivice prošire dublje u nokat, on se podebljava, vrhovi postaju krhki, a nokat poprima tamniju boju. Infekcija se često javlja nakon prethodne povrede noktiju ili kože te pretjeranog znojenja. Infekcija stopala najčešće se razvija u vlažnim, toplim područjima između prstiju i širi se na stopala. Koža se ljušti, svrbi, peče i ima neugodan miris.

Gljivične infekcije kože i sluznice zarazne su i ne liječe se spontano, već zahtijevaju dugotrajno liječenje. Infekcije koje se ne liječe mogu izazvati ozbiljne komplikacije jer smanjuju otpornost kože, što može dovesti do pridruženih bakterijskih infekcija zbog olakšanog ulaska bakterija u kožu i tijelo. Gljivice se također mogu proširiti u dublje slojeve kože, a prenose se i na druge ljude.

Samoliječenje je primjereno samo kada smo uvjereni da je riječ o gljivičnoj infekciji. Znakovi gljivične infekcije mogu se lako zamijeniti drugim kožnim infekcijama i zbog toga se preporučuje posjeta doktoru kada nismo sigurni koja je bolest posrijedi. Doktora također moramo posjetiti kada promjene kože traju duže vrijeme ili znakovi ne nestaju nakon dvije do tri sedmice samoliječenja. 

Zbog različitih svojstava kože i noktiju za liječenje gljivica na noktima i stopalima nikada se ne koriste isti preparati. 
Za samoliječenje gljivičnih infekcija noktiju koriste se lakovi i olovke za nokte koji omogućavaju prodiranje aktivnih supstanci kroz tvrdo, rožnato tkivo nokta i sprečavaju širenje infekcije na zdrave dijelove nokta. Nailner lak i Nailner olovka sadrže mliječnu kiselinu koja stvara kiselu i nepovoljnu okolinu za gljivice. Međutim, da bi prodrli duboko u strukturu nokta, Nailner lak i Nailner olovka sadrže pomoćnu supstancu koja omogućava lakše prodiranje mliječne kiseline na mjesto djelovanja. Za efikasno tretiranje gljivične infekcije noktiju treba započeti redovnu upotrebu odmah nakon otkrivanja i nanositi proizvod dovoljno dugo. Tretiranje gljivičnih infekcija noktiju je duži proces od liječenja kožnih infekcija, a traje od 3 do 6 mjeseci, ponekad i duže. 
Za samoliječenje gljivičnih promjena na koži koriste se lokalni antimikotički lijekovi za koje je važno da se primjenjuju u skladu s uputstvom i dovoljno dugo (zavisno od mjesta, ozbiljnosti infekcije i uzročnika).

Preventivne mjere

 

IZVORI:

  1. Havlickova B, Czaika VA, Friedrich M. Epidemiological trends in skin mycoses worldwide. Mycoses 2008; 51 Suppl 4: 2-15.
  2. http://www.lekarnanaklik.si/p-5126-glivice-in-glivicne-okuzbe.aspx
  3. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/glivicne-okuzbe-koze
  4. http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/VII-72.pdf

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportaša

Oni puno vremena borave u sportskim papučama i često ozlijede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske papuče znače vlažnu okolinu koju gljivice vole. Pukotine u povrijeđenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mjesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u:

  • apotekama
  • specijalizovanim prodavnicama