Nailner
Nailner > Korisni savjeti > Prepoznajte promjene na noktima

Prepoznajte promjene na noktima

Autor članka
Jasmina Kokol

Čak 50 procenata svih promjena na noktima odnosi se na gljivične infekcije koje su jedan od najčešćih uzroka tih promjena. Onihomikoza je gljivična infekcija noktiju koja može zahvatiti nokte na nogama i rukama. Ta poteškoća ne ugrožava život, ali je neugodna i ponekad bolna. Gljivičnu infekciju noktiju ima između 6 i 8 procenata odraslih. Kod osoba od 40 do 60 godina taj procenat se povisuje na 15 do 20. U nastavku vam predstavljamo šta mogu značiti promjene na noktima.

Crni nokat

Razloga za crni ili potamnjeli nokat ima puno, a najčešći je povreda. Hematom pod noktom javlja se nakon povrede zato jer se nokat odvaja od ležišta nokta, a ispod njega se nakuplja krv. Nakupljena krv u zatvorenom prostoru pod noktom ne uzrokuje samo promjenu boje nokta nego i jak pritisak koji uzrokuje bol.

Žuta boja nokta

Promjena boje nokta je jedan od prvih znakova gljivične infekcije noktiju. Žutu boju noktiju najčešće uzrokuju gljivične infekcije ili psorijaza noktiju. Psorijaza na noktima obično je povezana s postojećom psorijazom; samo 5 procenata ljudi razvija psorijazu na noktima kao izoliranu tegobu. Žutu boju noktiju mogu također izazvati hronična bubrežna bolest, pušenje, loše životne navike i lakovi za nokte.

Prije nanošenja laka u boji trebalo bi upotrijebiti proziran podlak. Preporučuje se također da noktima često ostavimo disati i izbjegavamo nošenje laka na noktima predugo vremena. Ako lak nosimo predugo, to može biti uzrok gljivične infekcije. Da bismo to izbjegli, možemo upotrebljavati posebne zračne lakove za nokte koji su naročito namijenjeni za nokte sklone gljivičnim infekcijama.

Bijele mrlje

Bijele mrlje ili oznake na noktima mogu biti simptom nedostatka kalcija u tijelu. Međutim, vjerovatnije je da su znak gljivične infekcije na površini noktiju. U tom slučaju nokat može izgledati sve bolesnije, a s vremenom postane smeđ ili siv.

Zadebljanje noktiju na nogama

S godinama nokti na nogama postaju sve deblji i tvrđi. Ako se to počne događati kod mladih osoba, uzrok je najvjerovatnije infekcija ili povreda. Nokti često zadebljaju i zbog ponavljanja pritiska na nokte kad se trljaju uz cipelu, pogotovo kod trkača na duge staze, fudbalera i osoba koje nose premale cipele. Zadebljani nokti mogu biti bolni, teže ih je rezati i slabije su propusni i zbog toga tretman treba početi što prije. Turpijanje nokta može izazvati još veću štetu i zato je najbolji pristup što brži početak liječenja infekcije.

Raspucali i lomljivi nokti

Nokti mogu postati lomljivi nakon dugotrajnog izlaganja vodi ili kemikalijama kao što su deterdženti i lakovi za nokte. Također su znak starenja pa odrasli i stariji češće pate zbog gljivica na noktima koje ulaze u nokat kroz pukotine. Na krhkost noktiju mogu uticati i brojna zdravstvena stanja zbog kojih se nokti lakše lome, pucaju, listaju se ili ljušte. U nekim slučajevima kod krhkih noktiju može pomoći uzimanje biotina i drugih vitamina, a korisno je i njegovanje ruku hidratantnim kremama.

​​​​​​​Nailner pomaže sprečavati prodor gljivica u nokte jer uspostavlja okolinu koja nije pogodna za preživljavanje gljivica, a također sadrži ovlaživače koji pomažu u jačanju krhkih noktiju.

Bolni nokti

Gljivična infekcija noktiju može biti bolna, pogotovo ako liječenje počne prekasno. Česti uzroci bolnih infekcija noktiju su edem oko noktiju, zadebljanje nokta ili potpuno odvajanje nokta od ploče nokta.

Sve to može izazvati neugodno ili čak bolno nošenje cipela, hodanje ili stajanje na nogama. Bol također uzrokuju urasli nokti koji su često posljedica nepravilnog rezanja noktiju, odnosno nasljednih osobina ili nošenja nepravilne obuće. Urasli nokti rastu u kožu umjesto preko nje. To je najčešće na palcima na nogama, a može zahvatiti i ostale nokte. Urasli nokat lakše se inficira i postaje crven, otečen i gnojan. Osobe s iskrivljenim ili debelim noktima te starije osobe češće imaju probleme s urastanjem noktiju na nogama.

Sličan članak

5 savjeta za zdrave nokte

Uz samo nekoliko jednostavnih promjena u svom načinu života možete spriječiti gljivičnu infekciju noktiju koja može zahvatiti nokte na nogama i rukama. Pogledajmo nekoliko savjeta kako očuvati zdrave nokte i spriječiti gljivične bolesti.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u:

  • apotekama
  • specijalizovanim prodavnicama